Norsk Tegneserieforum stiftet i 1996 Tegneseriemuseet i Norge i Langes gate 7 i Oslo. Museet ble i 2000 flyttet til det gamle avishuset Hadelandsgården i Brandbu.

Museet holder åpent lørdager kl. 13-17 hele året.

- CENTRE NATIONAL DE LA BANDE DESSINÉE EN NORVEGE -
Ouvert toute l'annee: Samedi 13 - 17.

- COMIC-KUNST MUSEUM NORWEGEN -

Offen das ganze Jahre: Samstag am 13 – 17 uhr

- MUSEUM OF COMIC ART NORWAY -

Open all year on saturday from 1 p.m. to 5 p.m.

Museet ligger kun 75 km nord for Oslo på Hadeland. Kjør riksvei 4 (se kart) buss til Brandbu skysstasjon eller Gjøvikbanen til Jaren stasjon.

2_kart.jpg

E-post: post@tegneseriemuseet.no

Telefon: 61 33 99 20
Rosendalsv. 5, 2760 Brandbu

Enkeltbillett 200,- kr, barn/ honnør/ grupper fra fem personer 100,- kr

Billetten gir fri adgang til alle utstillinger og premiekonkurranser. I tillegg får du en gavebok.

Fri adgang for medlemmer i Norsk Tegneserieforum.

Museet rommer også Det nasjonale Tegneseriearkivet og Tegneseriegalleriet
Stiftet 1996 av Norsk Tegneserieforum (NTF), basert på samlingene fra Tegneserieakademiet (1970) og Det nasjonale Tegneseriearkivet (SPROING-arkivet fra 1986). Samt foreningene Leseland med "Populærlitteraturens bibliotek" med titusenvis av  kriminal og spenningsbøker, barne og billedbøker, western, reiseskildringer, fantasy og ukepresse, DonaldistenePirayaklubben i Norge og Tegneseriemuseets Venner.

Totalt tusen kvadratmeter med over 200.000 bøker, tegneserier, leker, spill og annet i opplevelsesrom som bringer deg til andre tider og steder. Radiohistoriske og avishistoriske utstillinger. Jernbanerom og vikingmontre. Det gamle avishuset Hadelandsgården er blitt en tidsmaskin. Museet er unikt i nasjonal og nordisk sammenheng.

Det nasjonale Tegneseriearkivet.

Her oppbevares alt som blir utgitt av tegneserier i Norge samt presseklipp, forlagsreklame, vedlegg og annet papirbasert. I tillegg bøker og tidsskrifter fra hele verden. Arkivet kan benyttes av presse, forskningsmiljøer og forlagene selv. Arkivet, med sine ca. 1.000 hyllemeter med bøker, presseklipp og tegneserier med over 100.000 objekter er stengt for ordinære besøkende. Arkivet er bygget opp av Tegneserieakademiet, Norsk Tegneserieforum (NTF) og Stiftelsen Tegneseriemuseet i Norge.  Samlingene er basert på donasjoner og deponeringer. Arkivet tar med glede imot tegneserier, ukeblad og magasiner med tegneserier og bøker om tegneserier. Originaler (sider, skisser o.l.) eller arkiver etter serieskapere eller forlag er av særlig interesse. Vi har egen avtale for deponeringer. Dette må være originaler museet mangler i samlingene eller gjenstander det er naturlig å levere tilbake til eieren når en utstilling er vel overstått. For å selv søke i arkivet gå til: www.tegneseriearkivet.no


Den faste utstillingen består av et stort antall tegneserieoriginaler av norske og utenlandske tegnere og serieskapere. I glass-skap er det utstilt 777 norske tegneserier med bibliografiske opplysninger. I tillegg finner du ca. 2.000 objekter knyttet til tegneseriemediet og 10 "rom" gir liv til kjente seriefigurer, blant annet:


-Skrue McDucks ytre og indre kontor med hvelvdør og installasjonen "Tidsanden".

-Pirayaklubben med unike tilbud til de besøkende. Alle svindleres far regjerer her med bar, casino og pirajafisken Ernst.

-Vannrommet med "levende" fisk presenterer vann brukt som tema i tegneserier gjennom tidene.

-Petter Smarts verksted med utallige oppfinnelser.

-Maritimt bibliotek med statuen av kaptein Haddock og Tintin-byste.

Utstillingene rommer også egne montre for western, super & science fiction, kriminal & grøss, humor for barn og humor for eldre, Disney, Fantomet, eldre tegneserier, krigsserier, amerikanske humorserier, idrett/jungelserier, ridderserier, europeiske serier, Disney-/amerikanske filmbaserte serier, nyere norske serier, pikeserier m.m. 

Leserommet. På veggene henger informasjon om historiske tegneserier og tegneserieskapere samt tegninger og tegneserieoriginaler. Gammelt avisproduksjonsutstyr finner du også her, som et minne fra den gang bygningen huset avisen Hadeland.

Radiohistorisk rom. På veggene er det en vikingtidsinspirert utstilling av gamle og nye tegneserieoriginaler. I montre ligger det skinn og gjenstander fra vikingtiden samt bøker om denne tiden. Men mesteparten av plassen er brukt til utstilling av gamle radioer og filmutstyr fra Radiomuseet i Brandbu.

Westernhjørnet. Stedet for den som husker Vill Vest, Kaptein Miki, Sølvpilen og Texas. Westernhjørnet inneholder såvel serier og leker som ekte gjenstander fra "Det ville vesten", selv marterpælen er på plass, (men den er ubrukt så langt...)

Peter Haars store Andeby-bilde fra Vestbanestasjonen i Oslo.

Deinboll-utstillingen. Tore Deinboll er det beste eksempelet i Norge på kunstneren som serieskaper. Hver rute er først laget som små håndkolorerte miniatyr-malerier, etterpå er sidene satt opp og rutene tegnet på nytt. Han var svært opptatt av korrekte farger, og var den første i Norge som brukte ståltrykk for å oppnå et godt resultat. Spesielt er det sterke politiske engasjementet som ligger bak de fleste av seriene. Han tegnet på 1930-tallet fire fullstendige serier "Den evige ilds land", "Petter får en oppgave i livet", "Petter Framgutt"og "Halmrose & Co."

Togrommet. Tog, både modeller og de store, har inspirert mange tegneserieskapere gjennom tidene. Her kan du selv sette fart på svært mange tog, bare du ser litt skjevt inn på utstillingen.

Iskaldt rom. Besøk den gamle heksa, kjent fra utallige "Iskalde Grøss", i hennes hule. Hør de gamle grøsserne igjen og hils på gamle gufne kjente. Bli kald på ryggen. Gå inn på eget ansvar.

Fantomets hodeskallegrotte. Sitt på Hodeskalletronen mens Fantomet leser i krønikene og hører på radio i Krønikerommet. Titt inn i det lille skattkammeret. Se modellutstillingen sendt inn av leserne.

Sumpleiren. Hils på Billy, Otto og general Halvspenn som blåser det meste en lang marsj utenfor avishusets gamle tilfluktsrom som inneholder Det nasjonale Tegneseriearkivet. Billy er et av de mest populære oversatte tegneseriebladene i Norge. Mort Walker startet selv opp verdens første tegneseriemuseum i USA og det første internasjonale tegneseriemuseet.

Tegnesalen. 7 tegnebord og 3 store lysbord. Ferdige tegneserier kan enten settes opp til allmenn beundring på veggtavlen, settes i permer eller tas med hjem.